SzczerByk - mięsne wyroby na rynku pogodno

21.06.2022
Autor: Julian Masewicz, Zdjęcia: Julian Masewicz, archwium

W ostatnim czasie nasza redakcja wybrała się na krótką wycieczkę zapoznawczą, podczas której odkryliśmy kilka ciekawych punktów na Rynku Pogodno. Jednym z miejsc, który przykuł naszą uwagę był niewielki sklep mięsny SzczerByk, oferujący wysokiej jakości świeże mięsa wołowe, wieprzowe oraz sprawdzone wyroby wędliniarskie.

 

Macie swoje ulubione punkty na Rynku Pogodno?

 

 

Proszę powiedzieć, jakie były początki sklepu i co zadecydowało, że postanowił Pan wejść w handel mięsem?

 

Historia tego miejsca sięga lat 90 minionego wieku. Właśnie mija 30 lat działalności sklepu mięsnego w tym miejscu, w tym pawilonie. Wielu obecnych klientów związało się z nami już wówczas i przychodzą tu  „od zawsze”. Początki istnienia wiązały się z licznymi trudnościami i okupione były ciężką pracą.

 

O wyborze branży zadecydowała pasja oraz wieloletnie doświadczenie założyciela. Sam trafiłem tu kilka lat temu dzięki życzliwości znajomego, nieco przypadkowo. Praca nie jest lekka, ale polubiłem ją.

 

W międzyczasie dostałem propozycję indywidualnego pociągnięcia tej „rodzinnej firmy”. Zgodziłem się i od ubiegłego roku działam na własny rachunek. Główny asortyment, jak i kluczowi dostawcy pozostali bez zmian. W tym roku od mojego nazwiska powstała nazwa, logo, a sam sklep zaistniał w wirtualnie.

 

  

 

Jakie wyroby możemy u Pana znaleźć?

 

Specjalizuję się w sprzedaży świeżego mięsa wołowego i wieprzowego oraz sprawdzonych wędlin i wyrobów wędliniarskich. Szczególną uwagę przykładam do jakości oraz kraju ich pochodzenia. Zależy mi na tym, aby oferowane produkty były jak najlepsze i od polskich, lokalnych dostawców. Miłośnicy wołowiny znajdą u nas pyszne steki, antrykoty, szponder, czy wyklasowane mięso gulaszowe.

 

W ofercie posiadam cięszące się coraz większą popularnością, kości wołowe. Z wieprzowiny dostać można m.in. karkówkę z kością, schab z kością, czy szynkę z tłuszczem i skórą na wędzenie. Na życzenie klienta i przy nim mięso jest mielone. Z wędlin proponuję wyroby drobiowe, wołowe, wieprzowe oraz mieszane.

 

Jakie są trzy bestsellery smakowe? Co trzeba koniecznie kupić odwiedzając Pana sklep i czy możemy spodziewać się nowości?

 

Szczególnym uznaniem klienci darzą Szynkę Staropolską w otulinie tłuszczyku. Popularność zdobyło wołowe pastrami oraz schab w przyprawach. Gama produktów nie jest zbyt szeroka, więc zdecydowanie łatwiej podjąć decyzję zakupową. Mimo to, gwarantuję, że każdy znajdzie coś dobrego dla siebie. Wymagający klienci czasem oczekują zmian, nowości.

 

Oprócz pozycji kultowych, co pewien czas asortyment jest rozwijany. Zarówno w sferze średniej półki cenowej, jak i towarów klasy premium.

 

 

Z pewnością dba Pan o smak i prawdziwość oferowanego mięsa. Pytanie eksperckie: jak można rozpoznać, że mięso jest świeże, a wędliny odpowiedniej jakości?

 

Oprócz terminów przydatności do spożycia podawanych przez producentów, niezwykle kluczowe jest badanie organoleptyczne. Czy mięso jest świeże, czy nie, to przede wszystkim widać. Nie będę zbytnio spostrzegawczy, jeżeli powiem, że psujące się mięso wydziela nieprzyjemny zapach.

 

Jest jeszcze dotyk. Nieświeże mięso oprócz zmiany koloru i zapachu, robi się niemiłe w dotyku, obślizgłe. W przypadku wędlin i wyrobów pakowanych z reguły wystarczy pilnować się dat podawanych na etykietach, choć profilaktycznie nie zaszkodzi użyć innych zmysłów sprawdzających świeżość.

 

Prosimy o 3 przykłady smacznych dań, które możemy sami stworzyć przy użyciu mięsa ze sklepu „SzczerByk”.

 

Moim faworytem są placki po węgiersku, czyli tradycyjne polskie placki ziemniaczane, podane z duszoną wołowiną gulaszową w sosie własnym i np. zasmażanymi buraczkami. Palce lizać! Smakoszom surowizny polecam tatar, do którego mięso mielę przy kliencie. Mielę dwukrotnie, żeby było jeszcze bardziej delikatne i soczyste. Z oferowanego przeze mnie mięsa wychodzą również rewelacyjne mielone, czy spaghetti.

 

 

Kilka słów dla czytelników na koniec?

 

Ostatnie lata to czas transformacji gospodarczych i społecznych. Ekspansja hipermarketów i dyskontów nie tylko zmieniła zwyczaje i praktyki konsumenckie, ale też spowodowała, że wielu mniejszych przedsiębiorców zostało zmuszonych ograniczyć lub zamknąć działalność.

 

Tym, którzy przetrwali próbę czasu, niewątpliwie należą się słowa uznania. Rynek Pogodno to najstarsze i jedno z ostatnich targowisk na mapie Szczecina. Niestety, z roku na rok klientów ubywa. W interesie nas wszystkich jest, żeby takie miejsca istniały jak najdłużej. Wystarczy czasem tu zaglądać. Do czego czytelników Hot Magazine szczególnie zachęcam.

 

Dane do kontaktu:

Sklep mięsny SzczerByk, ul. Reymonta 3 paw. 88

mail: miesny.szczerbik@gmail.com

tel. 505 371 242

Facebook: SzczerByk Prawdziwy smak mięsa

 

Szczerbyk

Szczerbyk