Restaurant Horváth - miejsce wybitnej sztuki kulinarnej z ciekawą historią

31.10.2022
Autor: Marek Defee, Zdjęcia: Marek Defee // Materiały Restauracji

Horváth to jedna z pięciu restauracji w Berlinie, posiadających 2 gwiazdki Michelin. Swoje kulinarne arcydzieła tworzy tu Sebastian Frank, kucharz austriackiego pochodzenia, który przybył do Berlina w 2010 roku. Pierwszą gwiazdkę otrzymał w 2011 roku, drugą zaś cztery lata później. Na początku 2018 roku Sebastian Frank zdobył nagrodę „Najlepszego Szefa Kuchni Europy” podczas międzynarodowego kongresu spożywczego Madrid Fusión.

 


Miejsce w którym mieści się restauracja Horváth ma bardzo ciekawą przeszłość. Przy ulicy Paul-Lincke Ufer 44a od 1918 roku prowadzą tu działalność lokale gastronomiczne. W 1973 roku austriacki filozof i pisarz Oswald Wiener otworzył „Cafe Exil”, która przyciągała ciekawych artystów i twórców. Do stałych bywalców należeli m.in. Andy Warhol, Rainer Werner Fassbinder, David Bowie oraz Iggy Pop. Odbywało się tu wiele imprez towarzyskich z udziałem berlińskiej bohemy artystycznej drugiej połowy lat 70. XX wieku.

 


Kiedy dotychczasowy właściciel wyjechał z Berlina, jego następca przekształcił lokal w włoską restaurację o nazwie „Cena”. Po pewnym czasie miejsce wróciło jednak do swoich austriackich korzeni. Było to w 2005 roku. Wtedy to właśnie nowi właściciele Edith Berlinger i Dietmar Schweitzer nazwali restaurację na dramatopisarza i prozaika Ödona von Horvátha.

 

Pięć lat później szefem kuchni został Sebastian Frank, a kiedy dotychczasowi właściciele postanowili realizować inny projekt, on i jego towarzyszka Jeannine Kessler długo się nie zastanawiali i przejęli lokal. Było to w 2014 roku. Dalej sprawy potoczyły się jak na wstępie.

 


Ciekawostką jest, że na cześć jednego z ulubionych berlińskich miejsc Davida Bowie powstał album „Cafe Exil”, będący kompilacją elektroniki, krautrocka oraz innych eksperymentalnych dźwięków. Muzyka z tego albumu jest wyobrażeniem autorów zestawienia na temat tego, co słuchał Dawid, siedząc w ciemnym berlińskim barze i popijając szklaneczkę Pernod.

 

Horwath jajko szpinak szynka

 

Horwath bułeczki


Wnętrze restauracji zdobi charakterystyczny mural autorstwa Jima Avignona, niemieckiego artysty malarza i muralisty, mieszkającego w Berlinie. Legenda głosi, że w latach 80. XX wieku utknął na jakiś czas w prowansalskim mieście Avignon (stąd jego artystyczny pseudonim), gdzie malował na chodnikach obrazy Salvadora Dali.

 

W latach 90. XX wieku stał się wszechobecnym malarzem ruchu techno, projektując grafiki dla klubów oraz ciężarówek Love Parade. W sierpniu 2021 roku w Restaurant Horváth odsłonięto mural z 2004 roku na ścianie głównej sali dla gości. Jego autorem jest nie kto inny jak właśnie Jim Avignon. Dzieło było przez wiele lat przykryte warstwą tynku, jako pozostałość po poprzednich właścicielach lokalu.

 

Horwath Napój

 

 

 

 

Mail: offberlin.przewodnik@gmail.com

tel. 516 155 324

 

www.offberlin.pl 

www.facebook.com/offprzewodnikpoberlinie

www.instagram.com/offprzewodnikpoberlinie

www.twitter.com/OAlternatywny

www.youtube.com/channel/UCN2X954CK0LM-S-_eP2xlzw

 

 

Restaurant „Horváth”

Restaurant „Horváth”