Aramia - Syryjska kuchnia na Starym Mieście.

21.06.2017 0 komentarzy
Autor: Marcin Homis, Zdjęcia: Marcin Homis

Rozpoczęliśmy nowy cykl na naszym portalu - odwiedzamy ciekawe i nowootwarte restauracje. W zeszłym tygodniu odwiedziliśmy Brasileirinho, w tym również skupiamy się na egzotycznych klimatach. Aramia – właśnie tam mieliśmy przyjemność przedpremierowo gościć i spróbować kilku smakołyków, które przygotowali dla nas kucharze. 

 


Aramia to restauracja w Szczecinie, która serwuje prawdziwą libańsko – syryjską kuchnię. Początki restauracji były bardzo wyboiste, ponieważ pierwsza siedziba restauracji mieściła się (i jest do dziś) na skraju osiedla, przy ulicy Romera, ale niewiele osób wiedziało o jej istnieniu. Trudno dostępna lokalizacja i niezbyt dobra reklama spowodowała, że Aramia napotkała kilka trudności.


I wówczas właściciele sięgnęli po ostatnią deskę ratunku. Poprosili o pomoc znaną restauratorkę Magdę Gessler i po „Kuchennych rewolucjach” wszystko zmieniło się o 180 stopni. Restauracja zyskała duży rozgłos, a świetni kucharze w końcu mogli pracować pełną parą i obsługiwać dziesiątki gości! Szczecinianie zakochali się w arabskiej kuchni i dziś nie ma mowy, aby bez rezerwacji przyjść i usiąść do stołu!

 

 


Po wielkim odrodzeniu Aramii, właściciele - Nada Azzouz i Samir Zeair postanowili otworzyć drugi punkt. Już w bardziej znanym miejscu. Wybór padł na Stare Miasto, a dokładniej ulicę Opłotki 1. W miniony piątek miałem przyjemność stawić się na przedpremierowym otwarciu.


Nowa Aramia jest dwupiętrowa i swoją stylizacją nawiązuje do kraju pochodzenia właścicieli – Syrii. Na ścianach możemy zobaczyć fototapety, które przedstawiają miasto Hama, a w rogu głównej sali znajduje się fontanna przedstawiająca boginię życia i wody. Z miejscami na drugim piętrze restauracja może przyjąć jednorazowo 80 gości. Można również skosztować pysznych dań przy stolikach na dziedzińcu, który jest idealnym uzupełnieniem całego lokalu – szczególnie na gorące letnie dni.

 

 


A dania są pyszne — hummus, syryjska sałatka tabule i oczywiście arabskie pieczywo – pita. Menu Aramii na podzamczu nieco odbiega od tego w restauracji przy ulicy Romera. W ofercie są ryby i owoce morza, ale także specjały, z których słynie arabska kuchnia — dania z ciecierzycy, papryki, cukinii czy wołowiny — a to zaledwie ułamek tego, co znajdziecie w karcie dań. Mnie bardzo zainteresowało danie o barwnej nazwie Damaskino – jest to mielona baranina z prasowaną kaszą bulgur, grillowana na węglu – z papryką czerwoną i zieloną, miętą oraz z pastą ze słodkiej papryki. Następnym razem na pewno skosztuję tego dania...


Miła obsługa, świetna kuchnia i miejsce – to przepis na sukces kolejnej Aramii w Szczecinie. Nic tylko trzymać kciuki i zachęcać do odwiedzin!

 

 

 

 

Aramia 
Godziny otwarcia:
Pon – Pt: 12:00 – 22:00
Pt – Nd: 12:00 – 24:00
ul. Opłotki 1
tel. 91 819 29 92
Polub lokal na Facebooku!

 


Jeśli znacie jakieś ciekawe restauracje, które dopiero co się otworzyły lub będą otwierane, to piszcie na nasz adres: szczecin@hotmagazine.pl

Zapisz

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.