To Kawa Palarnia Kawy

11.08.2020
Autor: Julian Masewicz, Zdjęcia: Julian Masewicz / Archiwum Miejsca

Dla kawowych smakoszy mamy dziś coś specjalnego. Piszemy o To Kawa Palarnia Kawy, czyli klimatycznym miejscu przy ul. Dubois, będącym połączeniem palarni,kawiarni i sklepu z kawą. To miejsce zarazi Was pasją do kawy, zauroczy ciekawymi smakami i nie tylko. Sprawdźcie co dla was mamy.

 

 

 

Kawa to uwielbiany przez wielu napój. Jedni piją ją w ramach porannego rytuału, inni okazyjnie delektują się jej smakiem. A i znajdą się też tacy, którzy bez kawy żyć nie mogą.


Tak jak wielu mamy typów kawoszy, tak jeszcze więcej znajdziemy rozmaitych smaków i aromatów kawy. Dowiedzieliśmy się tego od Pani Michaliny - która jest jedną z osób odpowiedzialnych za jakość kawy na półce, jak i twórczynię, pomysłodawczynię utworzenia kolektywu roślinnej kawiarni w sercu Szczecina. Pokrótce przedstawiła nam pomysły, realia i ofertę w obszarze lokalu.


Krótko o początkach. Działalność „To Kawa Palarnia Kawy” zaczęła się rok temu od małego sklepiku z kawą na rynku Pogodno, założonego przez Pana Adama Sołtysiaka, który jako samouk nauczył się rzemiosła wypalania kawy. Niedługo później po kilku inwestycjach, pojawił się pomysł na poszerzenie działalności, stworzenie większej przestrzeni dla palarni, co dało początek fascynującej przygody z kawą.

 

Od słowa do czynu, w marcu tego roku powstał kolejny punkt na kawowej mapie Szczecina- kawiarnia i palarnia kawy - to.kawa. Dziś możemy zaopatrzyć się w paczuszki z kawą w dwóch miejscach- na Reyomonta i Dubois.

 


Pani Michalina tłumaczy, że jest to miejsce otwarte dla absolutnie wszystkich. Kawiarnia i palarnia kawy porusza się w myśl lokalności, stawia na luźną komunikacje, umacnia ducha Szczecina i robi wszystko, aby było to miejsce wpisujące się w pamięć każdego odwiedzającego jako swego rodzaju drugi dom, dający poczucie komfortu i pozytywnej energii. Na ten efekt ma wpływać nie tylko ciekawie zaprojektowane wnętrze, miła obsługa czy muzyka – esencją jest tu oczywiście kawa. „W palarni mamy przeróżne warietale regionów, którymi na dzień dzisiejszy możemy się pochwalić” – tłumaczy Pani Michalina.

 


„W naszej kawiarni, oferujemy kawy klasyczne, przelewowe, na ciepło i na zimno.Nowością jest przygotowywanie i serwowanie COLD BREW, czyli kawy “parzonej” na zimno, metodą maceracji. Wszystko w ramach potrzeb naszych klientów. Ceny są tutaj zróżnicowane. Można skorzystać z menu wywieszonego przy barze, znajdziemy tam klasyki gatunku, takie jak: espresso, latte, cappuccino, flatwhite, a także alternatywy dla ekspresu ciśnieniowego, tzw. kawy przelewowe. Ceny wahają się od 8 do 15 zł.

 

Również na miejscu można zaopatrzyć się w kawy ziarniste, dodatkowym atutem jest fakt, że kawy sprzedawane są na wagę.”
„Przetestowaliśmy praktycznie cały świat kawy” – kontynuuje Pani Michalina. „Dbamy o wysoką jakość zamawianego ziarna, które przyjeżdża z różnych rejonów świata. Po każdym wypalaniu ziarna, kawa zostaje przez nas testowana. W trakcie tego procesu zwanego cuppingiem, określamy profil sensoryczny, czyli to co czujemy finalnie po zaparzeniu kawy.”

 

 


Co do smaków - na wyróżnienie zasłużyły 4 regiony. Organiczne kawy z Etiopii i Kenii, a także „El Tucan” – bezkofeinowa kawa z Meksyku, dalej „Lagom”, czyli nuta orzechowa i owocowa. Idealna dla tych, którzy w kawie doszukują się mlecznego i słodkiego smaku. Końcowo, wyjątkowy autorski blend o jasnym, skandynawskim profilu, stworzony przez Panią Michalinę. Świetnie pomaga w uzyskaniu stanu skupienia i najzwyczajniej – pozwala łapać chwile.

 


Oprócz kawy znajdziemy tu też coś do jedzenia - śniadania i desery oparte na kuchni roślinnej.
Przykładowo zjemy tu: autorskie pasty takie jak: paprykarz, pasta bezjajeczna, pasta bezrybna, twarożki roślinne, pasztety wszystko na bazie ekologicznych i lokalnych składników, jednym słowem -ROŚLINNIE I NA WYPASIE. Słodką witrynę codziennie, na przemian zapełniają domowe wypieki, takie jak owocowe tarty, brownie, tofurniki drożdżowe, a dla wymagających klasyczny sernik.


Paleta smaków kawowych na pewno was zaskoczy! A i zjecie tu też dobrze. Z pewnością docenicie spędzony czas w tym miejscu.
Polecamy Palarnie Kawy na Dubois!

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

Palarnia kawy

Reymonta 3, 71-276 Szczecin
Telefon: 600 061 806

Facebook.com/To-Kawa-Palarnia-Kawy

 

 

To Kawa Palarnia Kawy

To Kawa Palarnia Kawy